Stolperstein plaatsing Christiaan Carel Kemper

Categories:

Op 27 februari 2017 heb ik een aanvraag gedaan voor het plaatsen van een Stolperstein voor mijn overgrootvader Christiaan Carel Kemper (genaamd Chris) en woensdag 15 juni 2022 was het dan eindelijk zover! De Stolperstein werd geplaatst in het bijzijn van nazaten van Chris. Kleinkinderen en achterkleinkinderen van Chris.

Begin 2022 werd duidelijk dat familie uit Canada in juni een bezoek zouden gaan brengen aan Nederland en in het bijzonder Amsterdam. Toen ik dat hoorde heb ik de plaatsing precies in die week gepland zodat zij er ook bij konden zijn. Het was een bijzonder moment.

Bij het laatste woonadres van Chris aan de Lodewijk Boisotstraat 2-II in Amsterdam werd om 15:00 uur de gedenksteen geplaatst. De bestuurder van de Stichting Stolperstein Alexander Stukenberg was hierbij aanwezig.

Ook de dochter van Julius Wolff, de onderbuurman van Chris die gelijktijdig met hem werd opgepakt, kon de ceremonie vanuit haar raam meemaken. Ze woont nu in hetzelfde appartement als waar Chris destijds woonde.

Na de plaasting van de Stolperstein heb ik twee witte rozen naast de steen gelegd en een speech gehouden.

Christiaan Carel Kemper (1887-1945)

Ik wil iedereen welkom heten bij de plaatsing van deze Stolperstein ter nagedachtenis aan Christiaan Carel Kemper, ook wel Chris genaamd. In het bijzonder een warme welkom aan onze familie uit Canada die hier vandaag aanwezig kan zijn! Wat mooi om de familie zo eens samen te zien!
 
Het leek mij goed om iets te zeggen tijdens de plaatsing van deze gedenksteen. Een Stolperstein ook wel struikelsteen genoemd. Een steen waar je bijna overheen struikelt als je voorbijloopt, met als symbolisch effect dat degene even stil staat bij het geleden leed die zich hier in dit huis en op andere plaatsen afspeelde. Ik wil niet stil staan bij het leed, maar juist bij de moed! Dit is ook primaire de reden dat ik deze steen wil laten plaatsen.
 
Ik ga niet praten over het leven van Chris, daar valt veel over te zeggen en is allemaal wel te lezen op internet. Ik wil op dit moment stil staan bij hoe trots ik ben op het feit dat Chris, mijn overgrootvader, zich samen met zijn tweede vrouw Ans en hun zoon Ruud hadden verzet tegen de bezetter. Onderdak hadden geboden aan Joodse mensen die opgejaagd werden. Met gevaar voor eigen levens. Dat vraagt moed! Hoewel hun verzet uiteindelijk zinloos leek, want ze werden verraden, ben ik van mening dat ze hiermee hebben bijgedragen aan onze vrijheid. Niet alleen Chris, maar ook Ans die net zo betrokken moest zijn geweest. Vandaar de twee rozen. Deze steen is niet alleen een herinnering aan Chris, maar ook een blijk van grote dankbaarheid.
 
Recentelijk kwam ik erachter dat Chris samenwerkte met zijn onderbuurman op de 1e verdieping genaamd Julius Wolff en beiden waren aangesloten bij de Indonesische verzetsgroep in Amsterdam. Ook hij, Julius, verdient zo’n prachtige steen. Mijn intentie is om dit ook nog te regelen.
 
Dank jullie allemaal voor jullie aandacht en om dit moment met mij te delen. Ik wil jullie allemaal uitnodigen voor een drankje aan de overkant van de straat.